Decoupage för stearinljus

Decoupage är en gammal pappersteknik för  dekoration utav vardagliga föremål utav vackra motiv från servetter. Ordet découper  är franskt och betyder klippa ut. Man kan göra decoupage på all slags material, såsom  porslin, tyg, trä, pappkartong och stearinljus m.m. Det man behöver tänka på är att det är olika sorters lack till olika material. Ett vanligt decoupagelack, det finns både som matt och blankt (glossy) passar till de flesta material, men till tyg måste det vara decooupagelack för textil och det är för att det skall klara av vatten, och till stearinljus ett decoupagelack som är flamsäkert.

Detta är för stearinljus, då MÅSTE du ha ett flamsäkert decoupagelack. Jag beställer mitt från: www.slojd-detaljer.se

Du behöver:

  • Stearinljus.
  • Servetter med motiv och är i 3 lager.
  • sax.
  • Flamsäkert decoupagelack för stearinljus. 
  • Pensel.

Gör så här:

  1. Klipp ut motivet som du har valt från servetten. Ju närmare motivet du klipper, desto finare blir det.
  2. Ta bort de två lager papper från motivet, så du bara har ett lager. Det måste tas bort, annars så lossnar motivet från stearinljuset.
  3. Prova ut på stearinljuset var du vill ha motivet.
  4. Ta penseln och stryk på i små omgångar med lacket på stearinljuset under motivet.
  5. Pensla försiktigt ovanpå motivet med lacket. OBS! Pensla försiktigt från mitten av motivet och utåt mot kanterna. Det är lätt att motivet går sönder, om man inte är försiktig. Det är för att det är tunt.
  6. Pensla även en bit utanför kanterna.
  7. Låt torka.
  8. Klart!

 OBS! Det MÅSTE vara ett decoupagelack för stearinljus. Det lacket är ett vattenbaserad flamsäkert decoupagelack. Det finns inte att köpa ute i butikerna, utan måste beställas från webbutiker. Även om det är flamsäkert lack, så MÅSTE man vara försiktig.

OBS! Lämna ALDRIG ett brinnande stearinljus obevakad!